Πως επηρέασε την ανθρωπότητα μέσα σε 3000 χρόνια ιστορίας.

Του Χρήστου Άρχου M.Sc

Ο Πλούτωνας λόγω της φύσης του σαν Πλανήτης επηρέαζε και θα επηρεάζει πιο πολύ στον κόσμο μακροκοσμικά, με  γεγονότα τα οποία θα είναι πολλές φορές καταλυτικά για τον ίδιο τον άνθρωπο. Εμείς πήραμε μία μηχανή του χρόνου και γυρνάμε πίσω 3000 χρόνια περίπου το 1000 π.χ για να δούμε τις σημαντικές εξελίξεις τις οποίες έφερε η είσοδος του Πλούτωνα στον Αιγόκερω από τότε μέχρι και σήμερα.

 

 ( το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2007 στο eportal.gr)

Ο Πλούτωνας από το 1000π.χ μέχρι και σήμερα μπήκε 12 φορές στον Αιγόκερω και θα μπει τώρα στη 13η.  Στο πέρασμα του χρόνου έφερε καταλυτικές αλλαγές στην πορεία της ανθρωπότητας. Από την Διαίρεση του Ισραήλ  μέχρι και την έκδοση του Κοινωνικού συμβολαίου του Ρουσσώ η πορεία του Πλούτωνα στον Αιγόκερω αυτό που έφερε ήταν διαρθρωτικές αλλαγές σε θεμέλια κρατών αλλά και τις ίδιας της κοινωνίας.

1) Από το 1000π.χ μέχρι και τη Γέννηση του Χριστού

Σίγουρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι από τις πιο σημαντικές εξελίξεις που φέρνει ο Πλούτωνας σε αυτό το ζώδιο είναι η διάλυση κρατών αρκετά φημισμένων. Από  την τοπική δύναμη του Ισραήλ που χωρίσθηκε σε κομμάτια κατά την πρώτη περίοδο που εξετάζουμε τις εισόδου του Πλούτωνα στον Αιγόκερω, μετέπειτα στην διάλυση της Βαβυλώνας και τις αυτοκρατορίας τους από τους Ασσύριους στη 2η είσοδο του. Στη συνέχεια στη πορεία των πτώσεων των Κρατών έχουμε την επιθετική πολιτική του Βυζαντίου που διέλυσε πολύ εύκολα το κράτος των Βανδάλων αλλά και την διάλυση του βασιλείου του Moor και την διάλυση του Βασιλείου των Ιπποτών της Ρόδου και την μετακόμιση τους στη Μάλτα.

Σε όλες τις περιπτώσεις η διαφθορά και η παρακμή ήταν παρούσες με την είσοδο μίας μεγαλύτερης δύναμης όμως που δεν έφερε την κάθαρση αλλά την μετέπειτα παρακμή της κοινωνίας μιας και όλες οι Αυτοκρατορίες που επήλθαν μετά την πτώση ενός κράτους ήταν ακόμη πιο διαφθαρμένες και βέβαια έφεραν ακόμη πιο άνισες καταστάσεις ανάμεσα στον κόσμο.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα βέβαια να πιστεύουμε ότι πραγματικά ο Πλούτωνας φέρνει κάποιου είδους τιμωρία για όλους αυτούς που θέλουν με τον ένα η τον άλλο τρόπο να κερδίσουν την εξουσία και στη συνέχεια αντί να τη χρησιμοποιήσουν για καλό την χρησιμοποιούν ώστε να σαπίσουν ακόμη περισσότερα τα θεμέλια της κρατικής διοίκησης.

Στην πρώτη χιλιετία όμως παρουσιάστηκε επί της επιρροής του Πλούτωνα στον Αιγόκερω ένας από τους πιο φριχτούς πολέμους τις αρχαιότητας.  Ο Πελοποννησιακός πόλεμος, ο Πόλεμος που δεν έγινε μεταξύ διαφορετικών εθνών αλλά από ένα έθνος τους Έλληνες. Αυτός ο πόλεμος τους οδήγησε σταδιακά εκτός από στρατιωτική αποδυνάμωση και σε πολιτική και πολιτιστική σήψη. Ίσως πρόκειται για την πρώτη φορά που ιστορικά κάποιο έθνος αυτοκτονεί με έναν τόσο έντονο τρόπο.  Πάλι όμως παρατηρώντας ακόμη τα πράγματα και στον Ελληνικό μικρόκοσμο όλα ξεκίνησαν από την ξεδιάντροπη ανάγκη δύο κρατών για εξουσία. Η Αθήνα από λίκνο του πολιτισμού και των γραμμάτων άρχισε να μετατρέπεται σε ένα δυνάστη των ελληνικών πόλεων και η Σπάρτη βέβαια επειδή ήθελε την εξουσία για τον εαυτό της βρέθηκε σε σύγκρουση. Ο Πόλεμος που ξεκίνησε ουσιαστικά έδειξε πόσο σάπια ήταν η εξουσία σε ένα πολύ μεγάλο επίπεδο αλλά σκεφτείτε και την Κρίση στην οποία επήλθε ο κόσμος εκείνο το χρονικό διάστημα ο Ελληνικός κόσμος.  Η Πλουτώνια λοιπόν επιρροή έδειξε σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ότι οι σάπιες κοινωνικές και πολιτιστικές βάσεις θα διαλυθούν έτσι ώστε να ξεκινήσει κάτι καινούριο. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε ξανά σε ένα πολιτιστικό αδιέξοδο με μία υπερδύναμη να χρησιμοποιεί ξεδιάντροπα την ισχύ της στον κόσμο μπορούμε να περιμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα πολύ σημαντικά γεγονότα.  Όμως η Αρχαιότητα δεν γνώρισε επί ημερών μόνο τον Πελοποννησιακό πόλεμο όταν πέρασε ο Πλούτωνας από τον Αιγόκερω την επόμενη φορά από τον εμφύλιο είχαμε ουσιαστικά τον 2ο πόλεμο μεταξύ Ρωμαίων και Καρχηδονίων και την νίκη των Ρωμαίων στη φάση αυτή. Βλέπουμε λοιπόν και πάλι μία μάχη μεταξύ δύο αντίπαλων στρατοπέδων για την εξουσία.

Πέρα όμως από αυτές τις κρίσιμες συρράξεις έχουμε με την παρουσία του Πλούτωνα στον Αιγόκερω και άλλα σημαντικά γεγονότα όπως το χτίσιμο πολλών και σημαντικών έργων όπως η Ακρόπολη, το Άγαλμα της Αθηνάς και του Διός.  Όπως θα δούμε και στη συνέχεια της ιστορικής μας ανάλυσης ο Πλούτωνας στον Αιγόκερω βρίσκεται παρόν σε πολύ μεγάλα έργα τα οποία όμως ας μην γελιόμαστε χτίζονται για να δείξουν το μεγαλείο και τη Δύναμη της κεντρικής εξουσίας. Όλα τα έργα τα οποία έγιναν ήταν μνημεία που δόξαζαν το μεγαλείο κρατών και όσο και υπέροχο και αν ακούγεται και πάλι είναι μία έκφραση ξεδιάντροπου πλούτου και προσωπικής μισαλλοδοξίας κάποιων προσώπων.

Τέλος στην 1η χιλιετία πριν το Χριστό έχουμε και αρκετά μεγάλες επιστημονικές θεωρίες όπως η εύρεση του ατόμου από τον Δημόκριτο και ο προσδιορισμός των σημείων των ηλιοστάσιων.  Γενικότερα όπως θα δούμε η είσοδος του Πλούτωνα στον Αιγόκερω είναι πολύ σημαντικός γιατί δείχνει ότι έχουμε εξελίξεις ή ακόμη και τελειοποίηση μάλλον περισσότερο προηγουμένων τεχνικών.

Από το 1000π.χ μέχρι και το 1π.χ έχουμε τα εξής γεγονότα

1)      Η Διαίρεση του Βασιλείου του Ισραήλ

2)      Η Ασσυρία εισβάλει στη Βαβυλώνα

3)      Χτίζετε το άγαλμα της Αθήνας

4)      Χτίζετε η Ακρόπολη

5)      Ο Σοφοκλής γράφει την Αντιγόνη

6)      Χτίζεται το άγαλμα του Δία

7)      Η πρώτη θεωρία για το άτομο είναι πραγματικότητα από τον Δημόκριτο

8)      Βρέθηκαν τα σημεία των ηλιοστασίων (καλύτερα ξαναβρέθηκαν μιας και ήταν αρχαία γνώση)

9)      Ξεκινά ο αιματηρός και σοκαριστικός ηθικά Πελοποννησιακός πόλεμος

10)  Μένετε και τελειώνει ο 2ος πόλεμος Καρχηδονίων και Ρωμαίων με νίκη των Ρωμαίων

Β) Από τη Γέννηση του Χριστού μέχρι και το 500μ.χ

Στην περίοδο αυτή είχαμε δυο περιόδους στις οποίες πέρασε ο Πλούτωνας στον Αιγόκερω για 31 χρόνια περίπου. Σε αυτά τα χρόνια είχαμε και πάλι σημαντικές εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα με τον Ήρωνα να κατασκευάζει την 1η ατμομηχανή. Λέγετε ότι αν ο Ήρωνας είχε σκεφτεί να βάλει στη μηχανή του ένα παξιμάδι τότε θα είχε ξεκινήσει η Βιομηχανική επανάσταση τότε. Σημειώστε το αυτό για αργότερα μιας και θα δούμε ότι στο θέμα αυτό ο Πλούτωνας στον Αιγόκερω έχει πραγματικά πολλές εξελίξεις φέρει.  Εκτός αυτού ο Θεσσαλός γράφει και για την εποχή του εξελίσσει την Ιατρική με τα γραπτά του ενώ στην μακρινή Ασία γεννιέται ο Κινέζος Cui που θα τελειοποιήσει το χαρτί. Εκτός όμως από αυτόν εξέχουσες μορφές εκείνης της περιόδου γεννιούνται όπως ο Πλούταρχος, ο Τραϊανός και ο Επίκτητος. Πρόσωπα που είτε με την εξουσία που είχαν ή την γνώση σημάδεψαν μια για πάντα τον Δυτικό πολιτισμό.

Στον τομέα βέβαια των Κρατών δεν θα μπορούσαμε παρά να είχαμε για άλλη μια φορά την επέκταση ενός κράτους που το χαρακτηρίζει ο υπερτροφισμός. Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και στα 2 περάσματα του Πλούτωνα αυτή τη περίοδο που μελετάμε και το 42μ.χ και το 287μ.χ πέτυχε τις μεγαλύτερες επεκτάσεις της στον κόσμο κάνοντας της κυριολεκτικά την μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο η οποία βέβαια όπως και οποιαδήποτε άλλη συγκεντρωτική εξουσία μεγάλωνε κάτω από τη σκλαβιά και τις θυσίες του λαού.  Πάλι στην άλλη άκρη της Ασίας έχουμε την Κίνα και αυτή να δείχνει την δύναμη της και να κυριαρχεί στην περιοχή του Βιετνάμ στο 1ο πέρασμα του Πλούτωνα. Στο 2ο πέρασμα του όμως έφερε τον 2ο σημαντικότερο εμφύλιο πόλεμο στον Κόσμο, τον πόλεμο των Οχτώ βασιλέων στην Κίνα. Όπως παρατηρούμε μέχρι τώρα ο κρατικός υπερτροφισμός αλλά και η διάλυση αυτών από εσωτερικές συγκρούσεις είναι ίσως από τις σημαντικότερες ιδιότητες του Πλούτωνα στον Αιγόκερω.  Όμως εκτός από σημαντικούς εμφυλίους πολέμους φέρνει και σημαντικούς πολέμους με εξωτερικούς εχθρούς. Στα δύο περάσματα του Πλούτωνα από τον Αιγόκερω η Ρώμη αντιμετώπισε τεράστιους εχθρούς. Στο πρώτο πέρασμα έπρεπε να αντιμετωπίσει την Παρθία και στο 2ο έπρεπε να αντιμετωπίσει την ξανά κραταιά Περσική αυτοκρατορία.

Πέρα όμως από το ανατολικό ημισφαίριο έχουμε στο Δυτικό πάλι πολύ έντονο συγκεντρωτισμό της εξουσίας με την Αυτοκρατορία των Μάγια να δημιουργεί μία δύναμη που άλλοτε η περιοχή δεν είχε ξαναδεί.

Όμως δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη το πρόσωπο του Πλούτωνα στον Αιγόκερω ακόμη, μία ακόμη σημαντική λειτουργία του είναι η σχέση του με τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπως θα δούμε τις περισσότερες φορές αυτά καταπατήθηκαν παρά τους δόθηκαν ελευθερίες.

Στο πρώτο λοιπόν πέρασμα του Πλούτωνα στον Αιγόκερω είχαμε τον 1ο διωγμό των Εβραίων από τη Ρώμη και λίγο αργότερα είχαμε και τη ματαίωση των δικαιωμάτων από τους Εβραίους σε όλη τη Ρωμαική αυτοκρατορία.  Από την άλλη είχαμε και μία θετική εξέλιξη, την απαγόρευση θανάτωσης των Δούλων.

Στην κεντρική εξουσία επίσης παρατηρούμε ιδιαίτερα μεγάλη σήψη κάτι που πάει ζευγάρι με τον υπερτροφισμό της κρατικής εξουσίας στον κόσμο. Έχουμε λοιπόν την Ρωμαϊκή αυλή σε μία κατάσταση Παρακμής, τη δράση της Μεσαλίνας εκείνη την Περίοδο και τη θανάτωση του Κλαύδιου για να ανέβει στην εξουσία ένας από τους πιο μισητούς ηγέτες του Κόσμου ο Νέρωνας.

Στο 2ο πέρασμα του Πλούτωνα από τον Αιγόκερω έχουμε τον διωγμό των Χριστιανών από τις τάξεις του στρατού και την Ελβίρα. Την απαγόρευση δηλαδή σχέσεων μεταξύ Εβραίων, παγανιστών και αιρετικών. Θεσπίζονται οι πρώτοι νόμοι ενάντια στους χριστιανούς και πραγματοποιείτε μεγάλη σφαγή εναντίων τους.

Όπως βλέπουμε η σύνδεση με τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως και θα δούμε και στη συνέχεια είναι πολύ μεγάλη και δυστυχώς αρκετά δυσάρεστη.

Τέλος δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι με το πέρασμα του Πλούτωνα στον Αιγόκερω είχαμε και άλλη μία σημαντική τεχνολογική τελειοποίηση από τους Κινέζους την δημιουργία και καθημερινή εφαρμογή της Πυξίδας.

Από το 1μ.χ μέχρι και το 500μ.χ

1)      Δημιουργείτε η 1η ατμομηχανή από τον Ήρων

2)      Ο Θεσσαλός δημιουργεί άλματα στο χώρο της υγείας

3)      Τελειοποιείτε το χαρτί

4)      Η Ρωμαική αυτοκρατορία φτάνει στη Βρετανία

5)      Η Κίνα επεκτείνετε στο Βιετναμ

6)      Δημιουργείτε η Αυτοκρατορία των Μάγια

7)      Μεγάλος Πόλεμος Ρώμης και Παρθίας

8)      Ο Μάρκος ο ευαγγελιστής κυρήττει

9)      Γεννήθηκε ο Πλούταρχος

10)  Γεννήθηκε ο Τραιανός

11)  Γεννήθηκε ο Επίκτητος

12)  Δράση Μεσσαλίνας

13)  Διωγμός Εβραίων από τη Ρώμη

14)  Επιστολές Παύλου

15)  Οι Ρωμαίοι μαθαίνουν το σαπούνι

16)  Απαγόρευση θανάτωσης Δούλων

17)  Ο Κλαύδιος δολοφονείτε

18)  Ο Νέρωνας γίνεται αυτοκράτορας

19)  Μείωση δικαιωμάτων των Εβραίων

20)  Ο Παύλος συλλαμβάνετε

21)  Βρίσκεται η Πυξίδα

22)  Η Ρώμη παντοκράτωρ σε ανατολή και δύση

23)  Η Ρώμη ενάντια στην Περσία

24)  Ο εμφύλιος πόλεμος των Οχτώ βασιλέων στην Κίνα

25)  Η πόλη Teotihuacan είναι στην ακμή της

26)  Οι χριστιανοί φεύγουν από το στρατό της Ρωμαικής αυτοκρατορίας

27)  Απαγόρευση σχέσεων μεταξύ Εβραίων, Παγανιστών και Αιρετικών

28)  Θεσπίζονται νόμοι ενάντια στους χριστιανούς

29)  Μεγάλες σφαγές Χριστιανών

30)  Κυριαρχία Διοκλητιανού και Μαχιμιλιανού

31)  Η Αρμενία το πρώτο Χριστιανικό κράτος

32)  Μειώνεται ο πληθωρισμός στη Ρώμη

Γ) Από το 501 μ.χ μέχρι το 1100μ.χ

 Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο Πλούτωνας από τον Αιγόκερω πέρασε 3 φορές και επηρέασε σημαντικά τις εξελίξεις. Εδώ επίσης θα δούμε και το τρίτο πρόσωπο τις επιρροής του εκτός από τα προβλήματα στα ανθρώπινα δικαιώματα και την παρηκμασμένη και αδηφάγα κρατική εξουσία θα δούμε και ότι φέρνει σημαντικές κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη με διάφορους τρόπους. Το τελευταίο του πρόσωπο πιστεύω πως στην μελλοντική του είσοδο στον Αιγόκερω είναι και το πιο επικίνδυνο.

Αρχικά ας δούμε τι έγινε στον καλλιτεχνικό τομέα με τον Ιουστινιανό δείχνοντας το μεγαλείο του αλλά και το μεγαλείο της Αυτοκρατορίας χτίζει την Αγία Σοφία. ΝΑ σημειώσετε ότι και τις δύο φορές και η Ακρόπολη αφιερωμένη στην Αθηνά που ήταν η θεά της Σοφίας και η Αγία Σοφία όπως λέει και το όνομα της εκκλησίας είναι φτιαγμένες κατά την περίοδο της διέλευσης του Πλούτωνα στον Αιγόκερω.  Στο 2ο πέρασμα του επίσης χτίστηκε ο μιναρές της Κόρδοβα ένα τεράστιο θρησκευτικό έργο αφιερωμένο αυτή τη φορά στη Σοφία του Θεού Αλλάχ.

Σίγουρα όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι για κάποιο λόγο σε περιπτώσεις πολύ μεγάλων έργων η Σοφία όπως την κατανοούμε οι άνθρωποι δοξάζετε μέσα από μεγάλα έργα που όμως θα πρέπει να πούμε πραγματικά στην ουσία δείχνουν το μεγαλείο του ανθρώπινου εγωισμού που θέλει να δείξει την μεγαλοπρέπεια του.

Από την άλλη στα μέτωπα του πολέμου μία νέα υπερδύναμη η Βυζαντινή Αυτοκρατορία με Αυτοκράτορα των εγωιστή και αρκετά τελικά επικύνδινο Ιουστινιανό όπως απέδειξε η ιστορία προσπάθησε να κερδίσει το δυτικό μέρος της ενάντια στους Βανδάλους όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου στους Οστρογότθους και τους Βησιγότθους. Το βασίλειο των Βανδάλων διελύθηκε και το Βυζάντιο μπήκε σε ένα πολύ μεγάλο πόλεμο με άλλα δυτικά κράτη που ενώ ήταν βραχυπρόθεσμα επιτυχείς μετέπειτα το Βυζάντιο άρχισε να συρρικνώνεται μιας και δεν μπόρεσε να κρατήσει τις περιοχές.  Στις κοινωνικές εξελίξεις γίνεται η σύνοδος της Κωνσταντινούπολης όπου ουσιαστικά επικυρώνει την εξουσία του Αυτοκράτορα στα ζητήματα της εκκλησίας και όχι μόνο. Η απόφαση βέβαια είναι ξεκάθαρη ότι για μία ακόμη φορά η εξουσία με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω θέλει ακόμη περισσότερη δύναμη κάτι που όμως πολλές φορές ίσως και να το πληρώνει ακριβά στο τέλος. Ταυτόχρονα έχουμε και την αποπομπή του μονοφυσιτισμού μία ακόμα «ρατσιστική» κίνηση και τον οριστικό διαχωρισμό της Ορθόδοξης με την Συριακή εκκλησία. Εδώ παρατηρούμε πάλι ότι μπορεί να μην έχουμε έναν κανονικό εμφύλιο μεταξύ κρατών έχουμε έναν θρησκευτικό εμφύλιο που διαιρεί τον κόσμο. Επίσης δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι  για πρώτη φορά έρχεται στη δύση το Βυζάντιο που θα αποτελέσει τη «βιομηχανία» του Βυζαντίου μέχρι και το τέλος του.

Εδώ θα πάμε όμως και στο τρίτο πρόσωπο του Πλούτωνα στον Αιγόκερω, στην πρώτη διέλευση για αυτή την περίοδο του Πλούτωνα στο ζώδιο που αναλύουμε έχουμε την μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα που άλλαξε την θερμοκρασία όλης της γης για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Μία δεύτερη φυσική καταστροφή ηφαιστειακής δραστηριότητας (τι Πλούτωνας θα ήταν) έγινε στο 2ο πέρασμα του Πλούτωνα όταν υπήρξε η έκρηξη στο Βουνό Fuji.  Κρατήστε στο μυαλό σας τα παραπάνω γιατί θα επανέλθουμε σύντομα.

Σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς να μπορούμε ότι είναι μόνιμη η εκδήλωση του Πλούτωνα στον Αιγόκερω και αρκετά τοπικά κάτι που με κάνει να πιστεύω ότι σε κάποιες μικρές περιοχές της Γης θα συμβεί είναι ότι παρουσιάζονται ασθένειες αρκετά σημαντικές. Στην 2η διέλευση του παρουσιάστηκε πανούκλα στην Βυζαντινή αυτοκρατορία και όταν ο Πλούτωνας έκανε τετράγωνο με τον Δία στην αρχαιότητα κάτι που θα κάνει γίνει βέβαια και αυτή τη φορά είχαμε πανούκλα στην Αθήνα και πείνα στην Ρώμη (448-429π.χ). Σημειώστε όμως και αυτό το κομμάτι για να καταλάβετε στη συνέχεια ότι παρουσιάζει μόνο τοπικού χαρακτήρα ασθένειες αυτή η διέλευση.

Στο τρίτο Πέρασμα είχαμε την πρώτη εμφάνιση των Moor , ενώ στον επιστημονικό τομέα γεννήθηκε ο Muhammad Mus που εξέλιξε τα μαθηματικά. Στο 3ο πέρασμα για πρώτη φορά εκτυπώθηκαν χρήματα δείχνοντας για πολλοστή φορά τη σχέση που έχει αυτή η θέση με τον καπιταλισμό και τη συγκέντρωση της εξουσίας. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα συγκέντρωσης εξουσίας είναι ο Καρλομάγνος και η ονομασία του από τον Πάπα ως αυτοκράτορα των Ρωμαίων.

Όμως δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και άλλα γεγονότα πολύ σημαντικά όπως ουσιαστικά την 1η Jihad από τον Kisham I και την τελευταία προσπάθεια των Αράβων να πάρουν την Κωνσταντινούπολη. Ενώ στο 3ο πέρασμα το Βυζάντιο εφόσον ήταν στην Ακμή του προσπάθησε να κερδίσει την Συρία. Αυτή την περίοδο γεννήθηκαν και πρόσωπα σημαντικά όπως ο Abu Mashar kai o Abi Shankara.

Μία ακόμη επιβεβαίωση ότι ο Πλούτωνας σχετίζεται με διαχωρισμούς ανάμεσα σε κοινές ομάδες είναι και η περίοδος της εικονομαχίας που έφτασε στα άκρα μέσα από τη διέλευση του Πλούτωνα στον Αιγόκερω ενώ συμπληρωματικά γεγονότα είναι η σύνοδος της Νίκαιας.

Από το 501μ.χ μέχρι το 1100μ.χ

1)      Καταρρέει το Κράτος των Moor

2)      Ολοκληρώνεται η Αγία Σοφία

3)      Ολοκληρώνεται ο Μιναρές της Κόρδοβα

4)      Γεννιέται ο Muhammad Mus

5)      Εκτυπώνονται τα πρώτα χρήματα

6)      Ο Ιουστινιανός κάνει πολέμους για την ολοκλήρωση της αυτοκρατορίας του

7)      Τελευταία προσπάθεια Αράβων να καταλάβουν την Κωνσταντινούπολη

8)      Η πρώτη Jihad από τον Kisham I

9)      Το Βυζάντιο επιτίθεται στην Συρία

10)  Γεννιέται ο Abu Mashar

11)  Γεννιέται ο Abi Shankara

12)  Σύνοδος Κωνσταντινούπολης

13)  Ο Βουδισμός στην Ιαπωνία

14)  Αποπομπή Μονοφυσιτισμού

15)  Σχίσμα ορθόδοξης και Συριακής εκκλησίας

16)  Το μετάξι στο Βυζάντιο

17)  Εικονομαχία στο Βυζάντιο

18)  2η Σύνοδος Νίκαιας

19)  Πανικός στη Γαλλία λόγω απόψεων ότι θα έρθει το τέλος του Κόσμου

20)  Ο Καρλομάγνος μεσουρανεί

21)  Η Νάρα παύει να είναι πρωτεύουσα τις Ιαπωνίας και γίνεται το Κιότο

22)  Έκρηξη Κρακατόα

23)  Έκρηξη Fuji

24)  Πανούκλα στην Βυζαντινή αυτοκρατορία

Δ) Από 1101-1700

Σε αυτή τη φάση που θα αναλύσουμε έχουμε ουσιαστικά 2 περάσματα του Πλούτωνα όπου όπως και πριν θα αναλύσουμε μόνο στα περάσματα του Πλούτωνα τη συνέβη.

Λόγω της μεσαιωνικής περιόδου στην 1η φάση ουσιαστικά το μοναδικό που είχαμε σαν εξέλιξη είναι η δημιουργία του Thai αλφαβήτου. Στο 2ο μισό όμως έχουμε την πρώτη προσπάθεια ανθρώπου του Μαγγελάνου να γυρίσει τη Γη κάτι που μπορεί να μην πέτυχε ο ίδιος αλλά πέτυχε το πλήρωμα του. Στην 1η διέλευση έχουμε ουσιαστικά την ναυτική πολεμική επανάσταση στη Μεσόγειο θάλασσα από τη μία και την σταδιακή παρακμή της βυζαντινής αυτοκρατορίας με αποτέλεσμα να παραχωρεί προνόμια και ένα μέρος της Κωνσταντινούπολης στους Γενουάτες.

Στη 2η διέλευση και ενώ τη Θέση της Βυζάντινης Αυτοκρατορίας έχει πάρει η Οθωμανική η οποία δημιουργήθηκε κατά τη διέλευση της 1η διέλευσης αυτής της περιόδου οι Οθωμανοί επιτίθονται στους Μαμελούκους όπου και διαλύουν το κράτος τους.  Ταυτόχρονα ενώ η Οθωμανική αυτοκρατορία δείχνει τα δόντια της φτάνοντας μέχρι και την Βιέννη οι πρώτες μάχες στον νέο κόσμο έχουν ξεκινήσει με τον Κορτές να είναι στο Μεξικό.  Οι Οθωμανοί συνεχίζοντας την επεκτατική τους πολιτική νικούν τους Ιππότες της Ρόδου και αυτοί αναγκάζονται να πάνε στην Μάλτα.  Στη 2η διέλευση του Πλούτωνα γεννιούνται σημαντικά Πρόσωπα όπως ο Tintoretto, Vncenzo Gallilei, John Dee, Barocci, Michael Meander, Francesco Patrizi και ο Zuccari.

Στα κοινωνικά έχουμε ακόμη μεγαλύτερες εξελίξεις αποκαλύπτοντας μας πλήρως ότι ο Πλούτωνας στον Αιγόκερω εκτός από την μανία που γεννά σε κράτη και ανθρώπους για περισσότερη εξουσία γεννά και κοινωνικές αδικίες (κάτι που εξάλλου λειτουργεί όπως τα συγκοινωνούντα δοχεία).

Στην 1η διέλευση του ο Πλούτωνας φέρνει την απαγόρευση του Arerroism και γίνεται η 2η σύνοδος της Λυόν. Ταυτόχρονα δημιουργείτε και το τάγμα των Σούφι ( θυμηθείτε το αυτό λίγο αργότερα).  Στη 2η διέλευση η καταπάτηση των δικαιωμάτων είναι ακόμη πιο φανερή μιας και είναι η περίοδος που ξεκινά το δουλεμπόριο Αφρικανών. Εκείνη την περίοδο επίσης έχουμε μία ακόμη διαχώριση της Εκκλησίας υπό τον Λούθηρο αφού δημοσίευσε τη θέση του και μετέπειτα εκδιώχθηκε.

Το τρίτο πρόσωπο του Πλούτωνα που αναφέραμε πριν αποκαλύπτετε στη 1η διέλευση του Πλούτωνα όπου και παρατηρείτε η λεγόμενη μικρότερη ηλιακή δραστηριότητα του Μεσαίωνα κάνοντας το κλίμα πολύ ψυχρότερο στο βόρειο ημισφαίριο. Βλέπουμε ότι δύο φορές μία μέσω ενός Ηφαιστείου στην προηγούμενη περίοδο και μία σε αυτή που εξετάζουμε αυτή μέσω μείωσης της Ηλιακής δραστηριότητας έχουμε σημαντικές κλιματικές αλλαγές. Δεδομένο του ότι ήδη οι επιστήμονες είπαν ότι ο ηλιακός κύκλος που διανύουμε σήμερα είναι ο πιο έντονος και την περιβαλλοντική καταστροφή που προξενούμε οι άνθρωποι είμαι σχεδόν σίγουρος ότι σε αυτή τη διέλευση που θα ζήσουμε αυτό το τρίτο πρόσωπο του Πλούτωνα θα το δούμε να ενεργοποιείτε ιδιαίτερα.

Στον τομέα των τοπικών ασθενειών που σκοτώνουν αρκετό κόσμο στη 2η διέλευση του Πλούτωνα από τον Αιγόκερω έχουμε τους Ινκα να πεθαίνουν από ασθένειες που φέρνουν μαζί τους οι Ευρωπαίοι και από την άλλη πανούκλα στη Γαλλία και στην Αγγλία.

Από το 1101 – 1700

1) Πτώση του κράτους των Ιπποτών στη Ρόδο και μετακόμιση τους στη Μάλτα

2) Δημιουργία του αλφαβήτου Thai

3) Ο Μαγγελάνος προσπαθεί να γυρίσει τη Γη

4) Το Βυζάντιο δίνει Προνόμια στους Γενουάτες

5) Κορύφωση Ναυτικών πολέμων στη Μεσόγειο

6) Οι Οθωμανοί νικούν τους Μαμελούκους, τους Ιππότες της Ρόδου και φτάνουν μέχρι και τη Βιέννη.

7) Μάχες στον Νέο Κόσμο

8) Ο Κορτές στο Μεξικό

9) Γεννιέται ο Tintoretto

10) “ Vincenzo Gallilei

11) ‘’ John Dee

12) Barocci

13) Michael Meander

14) Francesco Patrizi

15) Zuccari

16) Απαγόρευση Αβεροισμού

17) 2η σύνοδος Νίκαιας

18) Δημιουργία του τάγματος των Σούφι

19) Ο Λούθηρος δημοσιεύει τη «Θέση» του .

20) Ο Λούθηρος διώκεται

21)Ξεκίνημα Αφρικανικού δουλεμπορίου

22) Ανεξαρτησία Σουηδίας

23) Αυτονομία Μαυροβουνίου

24) Παρατηρείτε ελάχιστη Ηλιακή Δραστηριότητα

25) Οι Ινκα πεθαίνουν από ασθένειες που φέρνουν οι Ευρωπαίοι

26) Πανούκλα σε Αγγλία και Γαλλία

Ε) 18ος Αιώνας

Το τελευταίο πέρασμα του Πλούτωνα στον Αιγόκερω έγινε στον 18ο αιώνα οπότε και θα αναλύσουμε ένα και μοναδικό πέρασμα και πιο συγκεκριμένα την περίοδο περίπου 1761-1778

Στον επιστημονικό χώρο συναντούμε την δημιουργία της πρώτης μηχανής Ατμού που οδήγησε στην Βιομηχανική επανάσταση. Κάτι δηλαδή που προσπάθησε ο Πλούτωνας να κάνει στο πέρασμα του στην αρχή της 1ης χιλιετίας με τον Ήρωνα αλλά δεν πέτυχε το κατάφερε μετά από 1700 περίπου χρόνια δημιουργώντας βέβαια και την Βιομηχανική επανάσταση κάτι που για μένα σημαίνει ότι δεδομένων των πραγμάτων σήμερα μπορούμε να περιμένουμε πολλά και σημαντικά γεγονότα ως προς την βιομηχανία. Εκείνη την περίοδο είχαμε την ανακάλυψη του Γαλαξία Whirlpool σημαντικότατο βήμα εκείνη την περίοδο για την επιστήμη της αστρονομίας. Στον τομέα της συγγραφής τώρα ο Ρουσσώ δημοσιεύει το Κοινωνικό συμβόλαιο μία σημαντική εργασία που δηλώνει ότι παρόλη την καταπίεση του Πλούτωνα υπάρχει μέσα του στον Αιγόκερω και ο σπόρος της κοινωνικής αλλαγής και επανάστασης.

Ο Γίββων στη συνέχεια γράφει την Παρακμή και πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Στην τέχνη ο Μότσαρτ γράφει την πρώτη του όπερα.

Εκείνη την περίοδο γεννήθηκαν και πολύ σημαντικά πρόσωπα όπως οι John Dalton, Napoleon Bonaparte, William Smith, Hegel, Fourier, Thomas Young, Ampere, Jane Austen, Avogadro, Fouque και ο δικός μας Καποδίστριας.  Μόνο από τα ονόματα καταλαβαίνετε ότι πρόκειτε για μία γενιά που σημάδεψε στον τομέα της πολιτικής της οικονομίας και τις επιστήμης πάρα πολύ τον κόσμο μας.

Στο τομέα των μαχών είχαμε τη συγκλονιστική μάχη στο Panipat και τη συνέχεια του αιματηρού επταετή πολέμου. Επίσης εκείνη την περίοδο είχαμε έναν σημαντικότατο Ρωσο-Τουρκικό Πόλεμο πολύ σημαντικό και για τις εξελίξεις στην Ελλάδα δίνοντας μας κάποιες εμπορικές ελευθερίες.

Τέλος το σημαντικότερο πολεμικό γεγονός δεν είναι άλλο από την Αμερικανική Ανεξαρτησία που αν το καλοσκεφτείτε δεν είναι τίποτα άλλο από έναν ακόμη εμφύλιο Άγγλων της Αμερικής με Άγγλους της κύριας χώρας. Είναι όμως και ένα σημάδι αντίδρασης του κόσμου στην καταπίεση της εξουσίας που φέρνει ο Πλούτωνας όποτε είναι στον Αιγόκερω. Να σημειώσουμε ότι πριν από την Αμερικάνικη επανάσταση είχαμε τον φημισμένο πάλι πόλεμο από τους Αμερικάνους που προσπάθησαν να κερδίσουν κάποια από τα δικαιώματα τους αλλά δεν τα κατάφεραν.

Στο κοινωνικό προσκήνιο επίσης είχαμε τη διακοπή στη Πορτογαλία του εμπορίου σκλάβων, τον πρώτο Οίκο ανοχής  που ελεγχόταν από το κράτος.  Την τελευταία εκτέλεση μάγισσας και τη δημιουργία τους πρώτου Restaurant. Τέλος δεν θα πρέπει να παραλείψουμε πως ενώ είχαμε στο παρελθόν το τάγμα των Σούφι σε αυτή τη διέλευση έχουμε τη δημιουργία των Πεφωτισμένων.

18ος αιώνας

1)      Η πρώτη όπερα του Μότσαρτ

2)      Ο Ρουσσώ γράφει το Κοινωνικό συμβόλαιο

3)      Το πρώτο ταξίδι του James Cook

4)      Η δημιουργία της ατμομηχανής

5)      Ανακάλυψη του γαλαξία Whirlpool

6)      O Γίββων γράφει την «Παρακμή και πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας»

7)      Γεννήθηκε ο John Dalton

8)      ‘’ Napoleon Bonaparte

9)      ‘’ William Smith

10)  ‘’ Hegel

11)   ‘’ Fourier

12)   ‘’ Thomas young

13)  ‘’ Ampere

14)  ‘’ Jane Austen

15)   ‘’ Καποδίστριας

16)   ‘’ Avogadro

17)   ‘’ Fouque

18)   Μάχη Panipat

19)   Συνέχεια του Εφταετή πολέμου

20)  Η Βρετανία είναι σε πόλεμο με την Ισπανία και τη Νάπολη

21)   Αρχίζει και τερματίζεται άδοξα η πρώτη προσπάθεια των Αμερικανών να κερδίσουν τα δικαιώματα τους.

22)  Συνθήκη των Βερσαλλιών

23)  Ρώσο-Τουρκικός Πόλεμος

24)  Αμερικάνικη επανάσταση

25)  Διακόπτεται το Δουλεμπόριο στη Πορτογαλία

26)   Δημιουργείτε το 1ο Restaurant

27)  Τελευταία εκτέλεση μάγισσας

28)  Δημιουργία των Πεφωτισμένων

29)  Πρώτος οίκος ανοχής ελεγχόμενος από το κράτος.

30)   Αρχίζει η βιομηχανική επανάσταση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η πορεία του Πλούτωνα μέσα από τον Αιγόκερω μέσα σε αυτά τα 3000 χρόνια ιστορίας είναι σίγουρα συναρπαστική. Δίχως πραγματικά καμία υπερβολή πρόκειται για μία θέση που έφερε σημαντικότατες αλλαγές στον κόσμο.  Τα κομμάτια στα οποία και φέρνει όπως μιλήσαμε εξελίξεις είναι τα εξής:

1) Δημιουργία πανίσχυρων αυτοκρατοριών η διάλυση τους. Και στις δύο περιπτώσεις τα κράτη μαστίζονται από κοινωνική και πολιτιστική σήψη με κυριότερο χαρακτηριστικό τους την υπερβολική δίψα για εξουσία και την καταπάτηση κάθε άλλου συμφέροντος.

2) Δημιουργεί χάσματα σε ενοποιημένα Κράτη, πιστεύω η άλλα πράγματα. Δεν είναι τυχαίο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είδαμε εμφυλίους και διαχωρισμούς κοινών εθνοτήτων από το Ισραήλ, στον Εμφύλιο της Ελλάδας, στον Πόλεμο των Οχτώ βασιλέων της Κίνας και μετέπειτα στις Εκκλησιαστικές αντιπαλότητες με κορύφωση την διαίρεση της Εκκλησίας σε ανατολική και δυτική κάτι που έγινε όταν ο Πλούτωνας ήταν στον Υδροχόο αλλά σίγουρα προετοιμάσθηκε από πρίν. Στη συνέχεια βλέπουμε διάφορες εντάσεις και εσωτερικές αντιπαλότητες με κορύφωση βέβαια την Αμερικανική επανάσταση.

3) Βλέπουμε ότι έχει μία μόνιμη επιρροή πάνω σε ζητήματα της εκβιομηχάνισης οπότε και μπορούμε να περιμένουμε παρόμοια γεγονότα και τώρα.

4) Δημιουργεί κλιματικές αλλαγές πολλές φορές σε τόσο μεγάλη κλίμακα που μπορούμε να μιλήσουμε για παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές.

5) Δημιουργεί ασθένειες σε τοπικές κοινωνίες που όμως δεν ξέρουμε πως θα μπορούσε να αντιδράσει σε ένα τόσο παγκοσμιοποιημένο κοινωνικό μοντέλο όπως το δικό μας.

6) Διαμορφώνει μυστικές οργανώσεις

7) Δημιουργεί μεγάλα έργα έκφρασης της δύναμης και του πλούτου ενός κράτους.

8) Στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις ίσως με πολύ μεγάλη σημασία. Στις περισσότερες φορές έχουμε περιορισμό των δικαιωμάτων με ιδιαίτερα άσχημο τρόπο και περιθωριοποίηση διαφόρων ομάδων. Εξαίρεση είναι η τελευταία διέλευση πριν από αυτή που περιμένουμε και η 1η διέλευση της πρώτης χιλιετίας που έδειξε σε ένα βαθμό σημαντικά βήματα προόδου.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες. Είτε το θέλουμε είτε όχι μέσα από την ανάλυση της ιστορικής πορείας του Πλούτωνα μέσα από 3000 ολόκληρα χρόνια έχουμε με σιγουριά να πούμε ότι είμαστε στο κατώφλι πολύ σημαντικών εξελίξεων για την ανθρωπότητα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μπορέσουμε να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να μπορέσουμε να κάνουμε το καλύτερο για εμάς και το μέλλον της ανθρωπότητας. Είναι σίγουρο ότι θα έχουμε πολύ σημαντικές εξελίξεις με τις ΗΠΑ την μεγαλύτερη συγκεντρωτική δύναμη εξουσίας στον κόσμο σήμερα. Επίσης σίγουρα θα έχουμε έντονες τάσεις διαχωρισμού κρατών ή και οργανισμών πια με κύριο υποψήφιο θύμα και της ΗΠΑ αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Μετέπειτα πρέπει να δώσουμε ένα μεγάλο αγώνα όλοι γιατί σίγουρο ο Πλούτωνας στον Αιγόκερω θα φέρει ανθρώπους που θα θέλουν ακόμη περισσότερη εξουσία στα χέρια τους ενώ κάποιοι μπορεί να θελήσουν να μας περιορίσουν την ελευθερία μας. Δεν θα πρέπει όμως να τους αφήσουμε.  Τέλος ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το περιβάλλον για αυτό και θα πρέπει να δώσουμε εκεί ακόμη μεγαλύτερη σημασία όλοι και να βρούμε έναν τρόπο να ζούμε αρμονικά με το περιβάλλον.

 Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

 Με σεβασμό και εκτίμηση

 Χρήστος Άρχος .

 ( το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2007 στο eportal.gr)